I denna artikel så lyfter jag fram några av alla de olika fördelar med motion och rörelse som finns med fördjupning inom de olika åldersfaserna; barn och unga, vuxna och äldre.
All rörelse räknas, även vardagsrörelse och lite är bättre än inget alls!
Varför är rörelse och fysisk aktivitet viktigt?
Människan är gjord för att röra på sig även om vår moderna livsstil tyvärr gör det enkelt att missa den vardagliga rörelsen genom exempelvis bilar, rulltrappor, hissar, mm. TV och skärm (mobil, platta, mm) har samtidigt ökat tiden som vi tillbringar stillasittande.
Att regelbundet röra sig kan generellt har sjukdomsförebyggande effekt genom att minskar risken för:
- Hjärt- kärlsjukdomar
- Flera typer av cancersjukdomar
- Diabetes typ 2
- Rörelseorganens sjukdomar
- Övervikt och fetma
- Tidig demens
Och samtidigt kan rörelse och fysisk aktivitet förbättra den psykiska hälsan genom att exempelvis minska risken för depriession, förbättra kognitiva processer såsom minne och uppmärksamhet. Framför allt så minskar risken att dö i förtid så att vi kan leva längre, friskare.
Läs även: 8 vanor som kan få dig att leva längre
Fördelar för barn och unga
Fysisk aktivitet under barndomen bidrar till en rad hälsomässiga och utvecklingsmässiga fördelar. Enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer (2024) stödjer fysisk aktivitet barns motoriska utveckling, benhälsa och muskelstyrka. Det stärker också hjärnans funktion, inklusive minne, uppmärksamhet och problemlösningsförmåga, vilket kan förbättra skolprestationen. Socialt främjar fysisk aktivitet samarbete och självförtroende genom deltagande i sporter och lekar.
Vidare minskar regelbunden fysisk aktivitet risken för övervikt och fetma, vilket är ett växande folkhälsoproblem i Sverige. Fler publikationer betonar även att fysisk aktivitet hos barn är viktig för att förebygga metabola sjukdomar som annars kan utvecklas i vuxen ålder.
Fördelar för vuxna
Under vuxenlivet är fysisk aktivitet avgörande för att bibehålla god hälsa och förebygga sjukdomar. Regelbunden aktivitet minskar risken för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, högt blodtryck och vissa typer av cancer. Enligt Folkhälsomyndigheten främjar fysisk aktivitet också psykisk hälsa genom att minska stress, ångest och depression. Extra viktigt är fysisk aktivitet idag när allt fler har arbeten där de är stillasittande.
Dessutom bidrar fysisk aktivitet till att bibehålla en hälsosam kroppsvikt, förbättrar kardiovaskulär kapacitet och stärker muskler och skelett. Styrketräning och viktbärande övningar är särskilt viktiga för att minska risken för benskörhet, något som kan börja utvecklas redan i vuxen ålder.
Fördelar för äldre
I äldre ålder är fysisk aktivitet viktig för att bibehålla funktionell förmåga och livskvalitet. När vi blir äldre så blir vi alla svagare och får sämre kondition, vilket kan motverkas och kompenseras för genom fysisk aktivitet.
Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för fall och frakturer genom att stärka muskulatur, förbättra balans och bibehålla bentäthet. För att ytterligare skapa fördelar för äldre så rekommenderas även balansträning.
Enligt Folkhälsomyndigheten bidrar fysisk aktivitet till att bevara kognitiva funktioner såsom minne och uppmärksamhet, samtidigt som det kan skjuta upp sjukdomar som demens och Alzheimer.
Socialt främjar fysisk aktivitet integration och delaktighet, vilket är viktigt för att motverka ensamhet och isolering, vanliga problem hos äldre. Motion, som promenader och gruppaktiviteter, har visat sig ha en positiv effekt på äldre människors psykiska hälsa, inklusive minskad risk för depression.
Fysisk aktivitet genom hela livet
Sammanfattningsvis framstår fysisk aktivitet som en av de mest effektiva insatserna för att främja hälsa och välbefinnande genom hela livet. För barn stödjer den tillväxt och utveckling, för vuxna motverkar den kroniska sjukdomar och förbättrar mentalt välbefinnande, och för äldre säkerställer den fortsatt funktionalitet och livskvalitet. Forskning betonar vikten av att integrera fysisk aktivitet som en naturlig del av vardagen oavsett ålder, med anpassning till individens kapacitet och behov.
Det är tydligt att regelbunden fysisk aktivitet har omfattande positiva effekter, vilket understryker vikten av att främja fysiskt aktiva vanor från tidig ålder och genom hela livet.
Rekommendation för fysisk aktivitet
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nedanstående mängd fysisk aktivitet. Det är dock viktigt att förstå att detta är miniminivåer och att det är bättre att röra sig mer.
Med pulshöjande aktivitet avses rörelse i ett tempo där du blir andfådd. Exempel på detta är raska promenader, cykling, aerobic, hiit-träning eller annan aktivitet som utmanar din syreupptagning. En klassisk träningsform som stärker muskler och skelett är styrketräning. Både maskiner (gym) och din egen kropp som belastning fungerar fint.
Ålder | Pulshöjande fysisk aktivitet | Fysisk aktivitet som stärker muskler och skelett |
6-17 år | I genomsnitt minst 60 minuter per dag | Minst 3 gånger per vecka |
18-64 år | Minst 150-300 minuter per vecka | Minst 2 gånger per vecka |
65 år och äldre | Minst 150-300 minutuer per vecka | Minst 2 gånger per vecka, samt balansträning 3 gånger per vecka |
Källa: Riktlinjer för fysisk aktivitet, Folkhälsomyndigheten 2021.
För barn yngre än 6 år rekommenderas att de, om möjligt, ska röra sig på olika sätt flera gånger om dagen.
Några ord om fysisk aktivitet
Vi blir allt mer stillasittande och sannolikt kommer detta bara att öka under de kommande decennierna. Vår kropp är dock gjord för att röra på sig, så om du vill ha ett långt och friskt liv så bör du kompensera för brist på rörelse genom att aktivt träna och röra på dig.
Tänk på att all rörelse räknas och du behöver inte gå till gymmet för att vara hälsosam. Gå raska promenader, cykla till jobbet, välja trappan när det är möjligt och annan vardagsmotion är en bra början. Har du möjlighet att träna på arbetstid så ta denna möjlighet och rör på dig. Fördelarna med fysisk aktivitet är oändliga och nackdelarna få, så börja redan idag.
Läs även: Styrketräning för barn och ungdomar