Jojobantning – 14 nackdelar med jojobantning

En del av mina klienter vill varje vår snabbt gå ner i vikt inför sommaren för att sedan åter igen lägga på sig ett antal nya kilon under hösten och vintern. Detta sätt att ständigt pendla i vikt kallas för jojobantning.

Denna viktpendling är vanligt förekommande hos personer som har svårt att behålla sin lägre vikt som de så gärna vill vara på. Många som jojobantar landar dessutom ofta i att de hela tiden ökar sin maxvikt och samtidigt ändrar sin kroppssammanssättning (de får mindre muskler och mera fett). I denna artikel kan du läsa 14 nackdelar med jojobantning.

Vad är jojobantning?

Jojobantning innebär att en person gör en kostförändring som leder till en temporär viktnedgång som sedan följs av en viktökning då en person återgår till sitt gamla kostmönster. Detta mönster upprepas sedan vid flera tillfällen vilket ger en viktförändring över tid som pendlar upp och ner likt en jojo. 

Tyvärr leder jojobantning ofta till att en person på sikt går upp mer i vikt för varje bantningsperiod. Detta samtidigt som kroppens ämnesomsättning och kroppssammansättning sannolikt ändras. 

Jojobantning och ämnesomsättning

Jojobantning eller bantning i sig påverkar även din ämnesomsättning vilket gör det extra svårt att bibehålla din nya vikt. Forskare som tittat på hur ämnesomsättningen påverkas vid viktnedgång har sett att ju mer en person går ner i vikt desto lägre blir personens grundläggande ämnesomsättning, dvs den mängd energi som en person behöver äta per dag för att bibehålla sin vikt.

Detta betyder att om du exempelvis kunde äta 2500 kcal per dag för att bibehålla din vikt innan du började banta, så kan du efter det att du gått ner 20 kg i vikt endast äta 2100 kcal per dag för att bibehålla din vikt. Du har helt enkelt lättare för att gå upp i vikt än tidigare även om du äter mindre (obs, siffrorna är påhittade för att förklara effekten på ämnesomsättningen och kan skilja sig åt i verkligheten).

Jojobantning och kroppssammansättning

Många som bantar väljer att göra det för att snabbt gå ner i vikt. Ofta hittar man en bantningsmetod som man läst att andra följt och som de lyckats att gå ner i vikt med hjälp av. Att gå ner i vikt innebär dock inte att man är hälsosam eller att man gör det på ett optimalt sätt utifrån kroppens ämnesomsättning och kroppssammansättning. 

När man slutar äta så kommer kroppen att använda den energi som redan finns lagrad i kroppen. Denna energi är fett, kolhydrater och protein. 

Målet vid bantning är främst att bli av med fett. Tyvärr är det inte så i verkligheten då kroppen alltid väljer kolhydrater som primär energikälla, vilket ger en falsk känsla av viktnedgång bestående av minskade glykogennivåer och minskade nivåer av bundet vatten i kroppen. Därefter förloras fett och protein. Proteinet som förloras kommer från våra muskler. Vid en efterföljande viktökning så ökar fettmassan igen, men då kroppen förlorat muskler vid viktnedgången så är nu andel muskelmassa lägre. Lägre muskelmassa gör dig inte bara svagare, det leder även till att du får ett lägre energibehov och således lättare går upp i vikt (beräkna ditt dagliga kaloriintag).

För att minimera tappet av muskelmassa vid bantning är det viktigt att i sin diet öka andelen energi från protein samtidigt som man tränar för att bibehålla eller öka sin muskelmassa.

14 nackdelar med jojobantning

  1. Då kommer gå upp i vikt igen. Vid bantning går du ner i vikt, men för att få hälsofördelar av din viktnedgång så måste du bibehålla din nya vikt. Studier visar att de flesta av de som bantar faktiskt väger lika mycket eller mer några år senare än vad de gjorde innan de började sin bantningskur (oavsett vilket metod de valde). Orsaken är att de efter en uppnådd målvikt återgår till en ohälsosam livsstil. 
  2. Du tappar muskelmassa. Vid bantning drar man ofta ner energinivån till osunda nivåer då kroppen kommer att behöva ”äta av” sin egen muskelmassa. Om du inte tränar så kommer du i slutändan sluta upp med en kropp som består av mer fett och mindre muskler.
  3. Du sänker din energiförbrukning. Muskler kräver väldigt mycket energi bara för att finnas kvar. En högre andel muskelmassa gör således att du kan äta mer utan att gå upp i vikt. När du bantar tappar du muskelmassa, vilket således leder till att du efter din bantningskur kan äta mindre än tidigare och således lättare går upp i vikt.
  4. Kortsiktig lösning. Att banta är en kortsiktig lösning om det saknas en plan för hur man ska leva efter det att man gått ner till den önskade målvikten. För att bibehålla en viktminskning måste man ha en långsiktig plan även för att bibehålla den nya vikten, vilket ofta saknas. Därför går folk snabbt upp till sin gamla vikt igen så snart de slutar att banta. Vid nästa tillfälle de vill gå ner i vikt väljer de en ny bantningskur och jojobantning är ett faktum. 
  5. Du kan bli nedstämd. Studier visar att de som utsätts för jojobantning får förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol, vilket resulterar i nedstämdhet.Att fokusera för mycket på att gå ner i vikt och sedan gång på gång misslyckas kan generellt göra att vi mår sämre och blir nedstämda. Man känner att man inte räcker till eller något så enkelt som att man nu inte längre kan bära de kläder man önskade, eller göra något annat man önskat. 
  6. Ökat sug efter fet mat. I en del studier har det framkommit att de som bantar ofta föredrar fetare mat efter en period av bantning. Detta verkar vara ett sug som sitter i även efter det att man återgått till den ursprungliga kroppsvikt som man hade innan man påbörjade bantningen. Detta gör det ännu svårare att bibehålla en viktnedgång. Orsaken tros vara att kroppen strävar efter att skydda sig mot en liknande svältupplevelse och således vill samla på sig en fettreserv inför framtiden.
  7. Huden blir sämre. Om man pendlar mycket i vikt så blir vikten till slut slapp. Huden är normalt som ett gummiband som till viss del kan anpassa sig efter kroppsförändringar. Vid stora och regelbundna volymförändringar såsom vid jojobantning så kan huden inte längre dra ihop sig och resultatet blir hängande hud på överarmar, buken, brösten och eventuellt även på ryggen. 
  8. Man tappar ansiktet. Många som går ner i vikt får komplimanger till följd av denna bedrift. Att sedan inte lyckas bibehålla den nya vikten får många att må dåligt och tappa ansiktet gentemot de som tidigare gett beröm. Tyvärr leder detta i vissa fall till att folk väljer bort att träffa människor eller att besöka gymmet av rädsla att bli påkommen med att ha gått upp i vikt igen. 
  9. Lägre ämnesomsättning. En kropp som svälter kommer aktivt att arbeta för att du ska förbruka mindre kalorier och göra av med mindre energi. Om du bantar så kommer du därför sannolikt bli tröttare och omedvetet kommer du att röra dig mindre. De kroppsrörelse vi ofta gör utan att tänka på det såsom att gunga med benet, klia oss på hakan, osv kommer att minskas och du förbrukar då mindre energi. 
  10. Hjärtat kan ta skada. Om du lider av någon hjärtsjukdom, som du är medveten eller omedveten om, så kan det vara skadligt att pendla snabbt i vikt. Det finns studier som visar att de som pendlar mest i vikt kan ha så mycket som dubbel så hög risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller att dö i förtid jämfört med de som har en stabil vikt. Det är absolut värt att gå ner i vikt om man är överviktig eller har fetma, men målet ska vara att bibehålla den nya vikten.
  11. Det kan leda till ätstörningar. Att ständigt pendla i vikt och jaga den perfekta vikten kan lätt gå till en överdrift. Ätstörningar i olika former förekommer därför oftare bland de som regelbundet jojobantar. Att gå ner i vikt snabbt leder sedan ofta till hetsätande av sådant man saknat vilket är en början till jojobantning och senare kanske till ätstörning. 
  12. Det kan öka risken för benskörhet. På längre sikt kan jojobantning leda till svagare skelett och således öka risken för benskörhet. Orsaken är att man vid snabb viktminskning även tappar skelettmassa, som sedan inte återskapas. Denna risk är särskilt hög om du pendlar mycket i vikt, är äldre och om du inte tränar. 
  13. Fel bild av mat. Att äta annorlunda och eventuellt ”nyttigt” under en kort begränsad period för att gå ner i vikt kan ge fel bild av maten. Man förknippar sedan lätt det goda med en negativ och tråkig period i sitt liv, medan den onyttiga maten förknippas med glädje och det roliga i livet. Bra mat måste få vara en del av ditt liv och din livsstil och inte ses som ett onödigt ont. 
  14. Då mår sämre. Att drastiskt minska kalorimängden du äter under en kort period leder ofta till trötthet, att du fryser, du får sämre immunförsvar och du drabbas av humörsvängningar. Totalt sett mår du således sämre. 

Är jojobantning farligt?

Forskningen kring jojobanting och viktpendling är inte helt överens om hur det påverkar vår hälsa. Där är många samband som man måste ta hänsyn till för att kunna avgöra om det är farligt eller inte. Där finns viss forskning som visar på att jojo-bantning är förenad med en ökad skadlighet och dödlighet (p.g.a. ökad risk för plötslig hjärtdöd samt ökad risk för kranskärlssjukdom). 

Där finns också forskning som tydligt visar att en viss jojo-bantning är en naturlig del av djur och människors liv och att det finns perioder i livet då en ökad energireserv är positivt.

Man vet dock med säkerhet att övervikt orsakar några av våra allra mest utbredda välfärdssjukdomar såsom diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdomar m.m, som också leder till en tidig bortgång. Att sträva efter en hälsosam vikt är därför alltid bra och all forskning visar på att det är positivt att gå ner i vikt om man är överviktig. 

Vad är ett alternativ till jojobantning? 

För många personer är det kämpigt att gå ner i vikt och det är lätt att fastna i jojo-hjulet. Många gånger beror detta på att personer inte vet vad som är rätt kost för en optimal hälsa samt att de väljer att prioritera en kortsiktig lösning framför en långsiktig och hållbar lösning. 

Ett alternativ till jojobantning är således att läsa på och lära sig mer om vad som är bra mat och rätt kost. Lägg på regelbunden träning och bryt den livsstil som uppenbarligen inte är hälsosam.

Läs även: Se alla dieter

Några ord om jojobantning

För de flesta är ambitionen vid en viktnedgång sällan att gå upp i vikt igen – men det är svårt att undvika. Gamla vanor, rutiner och traditioner gör att man återgår till att äta och leva fel så snart man nått sin önskade målvikt. Detta orsakar en viktpendling som är svår att bryta. 

Om du vet med dig att du ofta jojobantar så är mitt tips att alltid säkerställa att du även tränar styrketräning samtligt som du går ner i vikt. Detta säkerställer att tappar mindre muskelmassa (och har även andra hälsofördelar). Jag rekommenderar också att du en gång för alla ser över din livsstil. Hur äter du i din vardag? Hur rör du dig i din vardag? Att leva hälsosamt är inget man gör under några dagar eller veckor – det är ett livslångt åttagande. 

Vill du ha hjälp eller coachning med att förändra din livsstil? Jag erbjuder varje år ett urval av klienter hjälp med att hitta rätt i sin kost och träning. Är du intresserad så skicka gärna ett mail till jonny (@) levtillhundra.se. Berätta om din situation och vad du vill uppnå. 

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

vattenfasta per dricker endast vatten

Vattenfasta

Under de senaste åren har något som kallas vattenfasta varit populärt. Denna typ av fasta innebär att man under ett par dagar endast dricker vatten med målet att rena kroppen och att gå ner i vikt. Metoden är omtalad och det finns flera risker med fastan. 

Läs mer »
hur gamla blir vi i Sverige

Hur gamla blir vi i Sverige?

Du kan till viss del påverka hur gammal du blir, men det handlar också till stor del om gener och hormoner som du däremot inte kan påverka. Hur gamla blir vi då i genomsnitt i Sverige?

Läs mer »
Sov och lev länge

Sov och lev länge

Visste du att brist på sömn kan leda till att man dör i förtid? När vi sover sker flera livsviktiga processer i kroppen som reglerar bland annat energibalans, immunsystem, minne, inlärning och mycket annat.

Läs mer »