Därför ger styrketräning dig ett längre liv

När vi blir äldre så blir vi för varje år svagare och svagare. Genom att träna så kan man bibehålla sin stryka längre och genom det så kan man faktiskt leva längre.

Forskning och studier är överens om att en ökad muskelstyrka leder till ett längre och ett friskare liv. Man har till och med sett att det finns en tydlig korrelation mellan greppstyrka och livslängd. I denna artikel förklarar jag varför träning och muskelstyrka är så viktigt om man vill leva länge.

Läs även: Träning och fysisk aktivitet för äldre

Hur kan träning leda till ett längre liv?

När vi människor föds så behöver vi hjälp att klara av vår vardag. Vi behöver matas, tvättas, kläs på och mycket annat. När vi växer upp kan vi göra allt mer på egen hand och vi blir starkare och starkare fram till en viss ålder (25-30 års åldern?). Därefter blir vi svagare och svagare för varje år vi lever. Vid en viss punkt i livet så kan vi inte längre ta hand om oss själv. Vi behöver då åter igen hjälp med att klä av och på oss, tvättas och matas.

I diagrammet här nedan (Modifierat från Young, 1995) så ser du livskurvan i korrelation till muskelstyrka och ålder. Den ljusa linjen visar gränsen för självständighet, dvs där du är tillräckligt stark för att kunna ta hand om dig själv. Den tjocka svarta kurvan visar muskelstyrkan över tid. I verkligheten är denna inte lika jämn utan den varierar självklart över tid utifrån hur vi lever och vad vi gör.

träning och leva länge

Ett benbrott förändrar allt

Tänk dig nu att du på ålderns höst trillar och bryter benet, armen eller höften. Från att självständigt kunnat klara dig på egen hand, så faller du nu ner längst med den röda pilen. Du når snabbt gränsen för självständighet och tiden du behöver leva i vila för att återhämta dig påskyndar snabbt ditt tapp i muskelstyrka (på 7 dagar som sängliggande kan du tappa uppåt 20% muskelstyrka). OM du blir frisk igen så kan du mycket väl vara i ett tillstånd då du inte längre kan ta till vara på dig själv. Ålderdomen har slagit till långt tidigare än vad som var förväntat.

Styrketräning förändrar allt

Om vi i stället antar att du tränar när du blir äldre så blir, till att börja med, ditt skelett starkare samtidigt som du får mer skyddande muskler på kroppen. Du bibehåller också din muskelstyrka betydligt bättre än den som inte tränar. Träning kan således förflytta gränsen för hur länge du självständigt kan klara dig på egen hand, uppåt med den gröna pilen. Du blir med detta motståndskraftigare mot fallskador och skapar förutsättningar för att kunna återhämta dig. Detta betyder att du förhoppningsvis lever längre och friskare.

Läs även: Varför går man upp i vikt när man blir äldre?

Några ord om träning och ålder

Du kan inte stanna åldrandet genom att träna, men du kan förbättra åldrandet och få ett bättre liv på äldre dar. Genom träning så skapar man förutsättningar för att bättre återhämta sig och för att undvika skador. Det man idag inte vet, är när man ska börja träna för att det ska ha maximal effekt på hälsan och levnadslängden. Sannolikt är det dock bra att börja träna så tidigt som möjligt.

Avslutningsvis vill jag skicka med dig ett av mina favoritcitat som ger en bra tankeställare:

”Vi slutar inte att leka för att vi blir gamla, vi blir gamla för att vi slutar att leka.”

George Bernard Shaw

Läs även: 10 tips för att leva längre

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Biologisk ålder

Biologisk ålder – hur gammal är din kropp

De flesta människorna vet hur gamla de är kronologiskt, dvs hur många år de faktiskt levt. Biologisk ålder är desto svårare att sätta fingret på då det handlar om hur gammal din kropp framstår som baserat på en rad biologiska och fysiologiska faktorer. 

Läs mer »
kostschema viktnedgång

Kostschema viktnedgång 

Med detta kostschema kan du gå ner i vikt 3 kg i veckan. Du får en plan över vad du ska äta och tips kring hur du sedan ska tänka för att bibehålla din målvikt.

Läs mer »
Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost – så minskar du inflammationen i kroppen

Antiinflammatorisk kosthållning tros kunna minska inflammationer i kroppen. De livsmedel som sägs minska inflammation är i stor samma som rekommenderas i medelhavskosten, som är den kost som rekommenderas av livsmedelsverket. Kritiker mot den antiinflammatoriska kosten menar att de studier som finns inte kan användas för att dra slutsatser på befolkningsnivå.

Läs mer »

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »