10 Tips för att leva länge

Många vill leva längre och söker efter en magisk formel för att tjäna några extra levnadsår. Det finns en del saker som du enkelt kan göra för att öka sannolikheten för att leva längre.

Gener påverkar självklart till en viss del hur länge du lever, men även med “sämre” anlag så kan man påverka hur många frisk år man får.

Här följer 10 punkter som kan hjälpa dig att leva länge:

  1. Undvik övervikt och fetma

En av den enskilt viktigaste åtgärderden för att leva länge är att undvika övervikt och fetma. Att väga för mycket har en stark korrelation med risken att utveckla fettlever, typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Studier visar tydligt att ett begränsat kaloriintag leder till att man håller sig frisk länge och att man lever längre.

Det finns flera tillvägagångssätt för att undvika övervikt; du kan räkna kalorier och säkerställa att du har äter mindre energi än du gör av med, du kan tillämpa periodisk fasta som metod för att uppnå ett kaloriunderksott och du kan tillämpa 80%-regeln, dvs att sluta äta när du är 80 procent mätt. 

  1. Rök inte och drick inte alkohol

Rökning vet de allra flesta idag att det är dåligt för oss och att det ökar risken för en rad olika sjukdomar. Det bästa är att aldrig börja med varken rökning eller snusning. 

Alkohol är enligt en del studier positivt för oss i små mängder. Allt mer forskning tyder dock på att alkohol är negativt för oss även i små doser. 

  1. Fysisk aktivitet 

Alla har vi hört att träning och motion är bra för oss. Träning är faktiskt jätteviktigt om vi vill leva länge och hjälper till att både bygga upp och stärka musklerna samt så hjälper det till att hålla vårt hjärta och vår hjärna friska. 

För att leva hälsosamt och öka sannolikheten för ett långt och hälsosamt liv så behöver du inte träna som en tävlingsatlet. All rörelse är bra och om du inte tränar så försök åtminstone att ta en daglig promenad (på 30 min eller mer), välj trapporna i ställer för hissen och försök att inte sitta stilla för länge under dagarna. 

  1. Se till att få din sömn

När vi sover så vilar vår kropp och hjärna och det är även då en hel del slaggprodukter rensas ut och minnen sorternas. Brist på sömn kan faktisk öka risken för b.la. demens. Hur mycket man behöver sova är högst individuellt, så det är viktigt att lyssna på kroppen. Ett riktmärke kan vara 7-8 timmar per dygn. 

  1. Hitta ett syfte i livet

Det låter drastiskt men sanningen är att människor som känner att de har ett syfte i livet lever längre. Du har säkert hört talas om personen som nyligen gått i pension eller vars partner går bort och som kort därefter går bort. Kanske har detta en koppling till att den upplevda meningen eller syfte med livet är borta. 

Människor behöver ett syfte för att leva länge oavsett om det är att hjälpa andra, ta hand om en medmänniska, gå till ett arbete eller något annat som upplevs meningsfullt. 

  1. Ät hälsosam mat

För att leva länge så bör du inte bara undvika övervikt och fetma utan du bör även äta hälsosamt. För de flesta i Sverige innebär det att äta mer fibrer i form av frukt, bär och grönsaker samt att minska sitt intag av socker och rött kött. 

Läs även: Medelhavskost för ett länge liv

  1. Håll i gång din hjärna

Det finns studier som tyder på att vissa sjukdomar undvikas, eller åtminstone skjutas på, genom att man säkerställer att hjärnan är aktiv. Försök att stimulera den med nya intryck genom att exempelvis läsa böcker, lyssna på musik, göra sudoku, måla eller lösa korsord. Försök att hålla i gång alla delar av hjärnan. Se även till att din hjärna får vila då och då. 

  1. Ha ett socialt liv

Studier visar att ensamhet är en bidragande orsak till för tidig bortgång. För att leva länge har man sett att sociala interaktioner är viktigt. Att skratta och umgås tillsammans med andra påverkar oss positivt, och faktiskt kan det räcka med att bara prata med många människor. 

  1. Drick kaffe och te

Ett par koppar kaffe eller te om dagen har faktiskt visat sig ha en hälsofrämjande effekt som kan hejda sjukdomar. Upp till 3-4 koppar anses vara okej. Försök dock att inte dricka dem sent eftermiddagen eller kvällen. Även om du inte tillhör de som har svårt att sova efter kaffe, så påverkar det din sömn negativt. 

Drick även mycket vatten så att du kan bibehålla en sund och hälsosam miljö i kroppen. 

  1. Var positiv

Det finns studier som visar att optimister i genomsnitt lever 7 år längre än pessimister. Visst är det orättvist? 

Att vara positiv och lycklig gör människor friskare och ger ett bättre immunförsvar än pessimister. 

Läs även: Blå zoner – platser i världen där människor lever längre

Några ord om att leva länge

Visst hade det varit härligt att leva länge. För de flesta av oss så är det dock lika viktigt att vara frisk och kunna njuta av livet medan vi lever. Hitta din balans i livet och gör så gott du kan.

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »
Bränna bort fett magen

Bränna fett på magen

Många som vill gå ner i vikt vill gärna bränna bort fett på magen. Att fett sätter sig på magen är genetiskt. För vissa sitter fettet jämnt fördelat på kroppen och för andra sätter det sig på magen.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta är när man alternerar fasta och ätande under fördefinierade perioder. Exempel på detta är att fasta under 2 dagar och äta under 5 dagar s.k. 5:2. Många använder periodisk fasta för att gå ner i vikt men det finns även en del andra fördelar enligt förespråkarna. 

Läs mer »
Är kaffe nyttigt

Är kaffe nyttigt? 

Kaffe är älskat av många, framför allt här uppe i norr. Trots detta så ställs frågan ofta om kaffe är bra eller dåligt för oss människor. Som med mycket annat så är kaffe bra för oss i rimliga mängder, medan överkonsumtion är dåligt för oss. 

Läs mer »
medelhavskost

Medelhavskost

Vill du äta hälsosamt och leva längre så medelhavskost en bra grund. Denna kost är nämligen en av de mest studerade i världen. Grunden i medelhavskost är bra mat med fokus på långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönsaker och ett relativt högt intag av nyttiga fetter.

Läs mer »