Vilken frukt innehåller mest socker?

Frukt är något av det bästa du kan äta ur ett hälsoperspektiv då det innehåller väldigt mycket fibrer och en del vitaminer och mineraler. Socker från frukt är inget du behöver oroa dig för, då fördelarna är långt mer fördelaktiga än nackdelarna. 

Tittar man på globala studier så är den enskilt viktigaste åtgärden världen över för att människor ska leva längre och vara friskare så är det just att äta mer frukt. 

Trots detta så hör man folk klaga på att de inte kan äta frukt på grund av att det innehåller socker. För att sätta det i perspektiv så räcker det att du äter fem normalstora godisbitar för att få i dig lika mycket socker som du hittar i ett halvt kilo frukt.

Vad finns det för socker i frukt?

I frukt finns det socker som kallas för fruktos, men det finns även glukos. I vardagligt tal benämns fruktos som fruktsocker. Trots namnet, som lätt kopplas ihop med frukt, så får vi människor i oss en majoritet av vårt intag av fruktos via andra livsmedel än frukt. 

Vanligt socker innehåller nämligen 50% fruktos eftersom Sackaros (vitt socker) är en disackarid som består av glukos och fruktos. Äter du godis, glass, smaksatt och sötad yoghurt eller om du dricker juice eller läsk så får du snabbt i dig stora mängder fruktos. 

Ska du minska på ditt sockerintag så är det inte sockret i frukt du ska oroa dig för – det är allt det andra. 

Läs även: Beräkna din kaloriförbrukning

Hur mycket socker innehåller frukt och bär?

Vanligtvis innehåller frukt och bär cirka fem till tio gram socker (fruktos och glukos tillsammans) per 100 gram. Här har vi publicerat en lista över hur mycket socker frukt innehåller:

 • Banan innehåller 18,1 gram socker
 • Grapefrukt innehåller 6,9 gram socker
 • Honungsmelon innehåller 6,8 gram socker
 • Persika innehåller 7,8 gram socker
 • Plommon innehåller 7,2 gram socker
 • Citron innehåller 2,6 gram socker
 • Äpple innehåller 9,9 gram socker
 • Päron innehåller 11,3 gram socker
 • Kokosnöt innehåller 4,8 gram socker
 • Björnbär innehåller 5,6 gram socker
 • Avokado innehåller 0,5 gram socker
 • Hjortron innehåller 7,7 gram socker
 • Apelsin innehåller 8,2 gram socker
 • Gröna vindruvor innehåller 15,2 gram socker
 • Röda vindruvor innehåller 17 gram socker
 • Passionsfrukt innehåller 6,2 gram socker
 • Blåbär innehåller 6,4 gram socker
 • Vattenmelon innehåller 8,7 gram socker
 • Jordgubbar innehåller 7,9 gram socker
 • Hallon innehåller 4,1 gram socker

Källa: Livsmedelsverkets näringstabell per 100 gram (glukos, fruktos, sackaros)

Vilken frukt innehåller minst socker

Minst socker hittar du i avokado, citron och lime. Även bär som hallon och blåbär innehåller relativt sett lite socker. Oavsett mängden socker i frukt så visar studier tydligt att frukt och bär är hälsosamt för oss. Ät därför dagligen frukt och bär och tänk inte på sockermängden i dessa livsmedel. 

Läs även: Är fruktos farligt?

Några ord om socker och frukt

Det finns en hel del sidor på nätet som skriver att frukt inte är bra då det innehåller socker. Detta är främst sidor som förespråkar en LCHF-kost med argumentet att detta är det bästa för människan. För mycket socker är definitivt dåligt för oss. Vi behöver dock socker och kolhydrater för att kroppen ska fungera och må bra – och det är definitivt inte frukt du ska välja bort.

Forskning visar tydligt att frukt och bär är fulla av ämnen som är bra för oss och de förebygger dessutom en stor mängd av våra välfärdssjukdomar. Framför allt innehåller frukt fibrer som bl.a. minskar risken för cancer i hals, mage, tjocktarm och ändtarm. 

En del hävdar även att frukt och bär innehåller mycket bekämpningsmedel vilket kan vara skadligt för oss. Forskning visar även här att fördelarna med att äta frukt och bär kraftigt överväger de eventuella risker med bekämpningsmedel. 

Ät frukt och bär varje dag om du vill hålla dig frisk och leva länge. 

Läs även: Varför går man upp i vikt när man blir äldre? 

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »
Bränna bort fett magen

Bränna fett på magen

Många som vill gå ner i vikt vill gärna bränna bort fett på magen. Att fett sätter sig på magen är genetiskt. För vissa sitter fettet jämnt fördelat på kroppen och för andra sätter det sig på magen.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta är när man alternerar fasta och ätande under fördefinierade perioder. Exempel på detta är att fasta under 2 dagar och äta under 5 dagar s.k. 5:2. Många använder periodisk fasta för att gå ner i vikt men det finns även en del andra fördelar enligt förespråkarna. 

Läs mer »
Är kaffe nyttigt

Är kaffe nyttigt? 

Kaffe är älskat av många, framför allt här uppe i norr. Trots detta så ställs frågan ofta om kaffe är bra eller dåligt för oss människor. Som med mycket annat så är kaffe bra för oss i rimliga mängder, medan överkonsumtion är dåligt för oss. 

Läs mer »
medelhavskost

Medelhavskost

Vill du äta hälsosamt och leva längre så medelhavskost en bra grund. Denna kost är nämligen en av de mest studerade i världen. Grunden i medelhavskost är bra mat med fokus på långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönsaker och ett relativt högt intag av nyttiga fetter.

Läs mer »