Är kaffe nyttigt? 

Kaffe är älskat av många, framför allt här uppe i norr. Trots detta så ställs frågan ofta om kaffe är bra eller dåligt för oss människor. Som med mycket annat så är kaffe bra för oss i rimliga mängder, medan överkonsumtion är dåligt för oss. 

Mycket forskning idag säger till och med att kaffe är nyttigt. Anledningen till detta är främst koffeinet men kaffe innehåller även andra ämnen som är bra för oss. 

Några fördelar med att dricka kaffe är: 

  • Kaffe minskar risken för hjärt- kärlsjukdom, stroke, diabetes och njursjukdom. 
  • Kaffe minskar risken för Parkinson 
  • Kaffe minskar risken för hjärtsvikt
  • Kaffe är bra för lever
  • Kaffe gör dig piggare
  • Kaffe kan förebygga depression
  • Kaffe minskar risken för cancer i tjocktarmen
  • Kaffe innehåller faktisk flera viktiga vitaminer och mineraler.
  • Kaffe kan ge ett ökat fokus och ett bättre minne

Kaffe kan alltså hjälpa dig att leva längre, vilket faktiskt bekräftas av en hel del studier. Bäst hälsoeffekter tycks bryggkaffe ge.

Hur mycket koffein finns det i en kopp kaffe?

Olika typer av kaffe innehåller olika mängd koffein. Enligt livsmedelsverket så ser innehållet i en deciliter kaffe ut som i följande tabell.

Typ av kaffe Koffein mg / per dl
Kaffe, bryggmalet44,5
Kaffe, snabb/pulver44,5
Kaffe, espresso134
Kaffe, cappuccino27,2
Kaffe, decaffeinated/koffeinfritt2,1
Källa: Livsmedelsverket

Är kaffe vätskedrivande?

Hur många gånger har du hört att kaffe är vätskedrivande? Sanningen är faktiskt att kaffe inte gör att du förlorar mer vätska och därför inte anses vara vätskedrivande. Däremot stimulerar koffeinet i kaffet njurarna att producera urin, vilket gör dig kissnödig snabbare. Vätskemängden du kissar ut under en dag ökar dock inte.

Svårt att sova av kaffe

Många upplever att man får svårare att sova av kaffe. Orsaken är koffein som har en uppiggande effekt. Normalt säger man att det tar 3-7 timmar för att hälften av koffeinet i din kropp ska brytas ned. Detta betyder att om du dricker din sista kopp kaffe kl 15, så har du cirka hälften av koffeinet kvar kl 21 på kvällen. Anlagen för känslighet för koffein variera mycket mellan individer och även små mängder kan göra det svårt att somna. 

Även de som säger sig kunna sova bra trots kaffe, lider ofta av försämrad sömnkvalitet. Faktum är att kaffe även 15 timmar efter intag kan spåras i kroppen, dvs det kan påverka vår sömn.

Hur mycket kaffe är dåligt?

För de flesta är det inget problem att dricka kaffe, men dricker man för mycket så kan man bli dålig. Ofta känner man själv av när man fått i sig för mycket kaffe genom att man drabbas av ökad puls och sömnsvårigheter. En del drabbas även av högt blodtryck och av ångest. 

Redan vid doser runt 1-3 gram av koffein (hos vuxna) så kan kaffe vara giftigt och kan göra så att magslemhinnan blir irriterad och du kan drabbas av oro, bli skakig och få ihållande kräkningar. För att komma upp i denna nivå så behöver du dricka cirka 2 liter kaffe eller mer. I höga doser kan kaffe vara dödligt, men du måste då få i dig cirka 100 koppar kaffe på en gång.

För riskgrupper så kan dock kaffe vara dåligt även i mindre doser. Exempelvis så avråds gravida från att dricka mer än 2-3 koppar kaffe per dag. För vuxna finns det inga tydliga rekommendationer, men en del säger att man maximalt bör få i sig 400 mg koffein per dag.

Några sista ord om kaffe

Kaffe är faktiskt bra för de flesta i lagom mängd. Hur mycket som är rätt för dig får du själv avgöra, men ett par koppar om dagen är i normalfallet rent ut sagt nyttigt. 

Drick gärna kaffe på förmiddagen, men avstå kaffe sent på eftermiddagen. Även om du somnar så stör kaffe din nattsömn. Som du säkert vet så är sömn, precis som kaffe i viss mån, viktig för vår hälsa och ett långt liv. 

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »
Bränna bort fett magen

Bränna fett på magen

Många som vill gå ner i vikt vill gärna bränna bort fett på magen. Att fett sätter sig på magen är genetiskt. För vissa sitter fettet jämnt fördelat på kroppen och för andra sätter det sig på magen.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta är när man alternerar fasta och ätande under fördefinierade perioder. Exempel på detta är att fasta under 2 dagar och äta under 5 dagar s.k. 5:2. Många använder periodisk fasta för att gå ner i vikt men det finns även en del andra fördelar enligt förespråkarna. 

Läs mer »
medelhavskost

Medelhavskost

Vill du äta hälsosamt och leva längre så medelhavskost en bra grund. Denna kost är nämligen en av de mest studerade i världen. Grunden i medelhavskost är bra mat med fokus på långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönsaker och ett relativt högt intag av nyttiga fetter.

Läs mer »

Vilken frukt innehåller mest socker?

Frukt är något av det bästa du kan äta ur ett hälsoperspektiv då det innehåller väldigt mycket fibrer och en del vitaminer och mineraler. Socker från frukt är inget du behöver oroa dig för, då fördelarna är långt mer fördelaktiga än nackdelarna. 

Läs mer »