Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Att vara smal har flera hälsofördelar vilket gör det legitimt att eftersträva att bli smalare om man idag lider av övervikt eller fetma. Hur blir man då smal? 

I denna artikel går jag igenom: 

 • Saker du kan göra för att bli smal
 • Saker du INTE ska göra om du vill bli smal
 • Hur blir man smal, snabbt!
 • Vad ska jag äta för att bli smal?
 • Hur kan jag träna för att bli smal?
 • Varför är det svårt att bli smal?
 • Mina kommentarer; hur blir man smal

11 saker du kan göra för att bli smal

För att bli smal så ska du börja med att implementera dessa punkter i din vardag: 

 • Rör på dig regelbundet, minst 150 minuter i veckan fördelat på 3 tillfällen / dagar. 
 • Ät frukt, bär och grönsaker varje dag, helst 500 gram. 
 • För att bli smal och sedan förbli smal så är det bäst att ha en långsam viktnedgång på 0,5 till 1 kilogram per vecka. 
 • Undvik produkter med tillsatt socker och välj gärna produkter med nyckelhål.
 • Inför goda vanor som är rimlig för dig att hålla över tid.
 • Drick vatten när du är törstig och till maten. Vill du tillsätta smak så lägg gärna i ett par skivor citron eller lime. 
 • Säkerställ att du får tillräckligt med sömn. För lite sömn gör att man blir sugen på mer skräpmat vilket således gör det svårare att bli smal.
 • Undvik produkter med mycket fett och snabba kolhydrater. Välj fullkornsalternativ när det är möjligt.
 • Köp hem nyttig mat och rensa bort det dåliga. Planera gärna veckan så blir det lättare att leva hälsosamt.
 • Ta med lunchlåda till jobbet. Lunchen ute på restaurangerna innehåller mer kalorier än du tror.
 • Väg dig regelbundet och dela din viktminskningsplan med någon i din närhet. Mål är lättare att nå om du delar dem med andra och om du följer upp dem regelbundet. 

6 saker du inte ska göra om du vill bli smal

Om du vill bli smal så ska du inte: 

 • Hetsbanta för att snabbt gå ner i vikt. 
 • Undvik att ha ohälsosam mat, snacks och godis i skafferiet. 
 • Inför inte vanor som du vet att du inte kan hålla över tid.
 • Hoppa inte över måltider, då ständig hunger lätt gör att du småäter. 
 • Straffa inte dig själv genom att ta bort allt det goda, inför i stället mer av det nyttiga. 
 • Ät inte upp! Spara dina rester till nästa dag i stället för att fortsätta äta när du är mätt. 

Hur blir man smal snabbt?

Sanningen är att det inte finns några genvägar. Självklart kan du snabbt bli smal genom att sluta äta eller genom att strikt dra ner ditt kaloriintag – men om målet är ”att vara hälsosamt smal” över tid och inte att ”bli smal” för en specifik händelse – så finns det ingen genväg. 

Vill du snabbt bli smal så kan jag rekommendera mitt kostschema på 800 kalorier (som du hittar här). Med det så går du ner 2-3 kilo på en vecka. Kostschemat är sammansatt för att vara relativt hälsosamt för ändamålet och för att du ska förlora så lite muskler som möjligt under din viktnedgång. 

Vad ska jag äta för att bli smal?

För att bli smal är det viktigast att du inte äter mer kalorier per dag än vad din kropp behöver för att fungera och för att ha energi för att röra på sig (här kan du beräkna din dagliga kaloriförbrukning). 

Mat som kan hjälpa dig att bli smal är mat som mättar, men som innehåller få kalorier. Sådan mat är fiberrik samt proteinrik mat. Frukt, bär, grönsaker och baljväxter är väldigt bra mat för att bli smal. Ägg, fisk och kyckling är proteinrika livsmedel som mättar och som är nyttiga. 

Några livsmedel som är bra att äta om du vill bli smal är:

 • Äpple (innehåller pektin och därmed ökar mättnadskänslan)
 • Avokado (mycket vitaminer och hälsosamt fett)
 • Blåbär (rik på antioxidanter och innehåller mangan som kan snabba upp metabolismen) 
 • Broccoli, blomkål och morrötter (rika på fibrer)
 • Nötter, linser och frön (innehåller nyttiga fetter och fibrer)
 • Ägg (mycket protein och mättar bra, ät hela ägget)
 • Bönor (bra med fibrer och nyttiga fetter)
 • Hallon (bra med antioxidanter och andra nyttigheter)
 • Lax, makrill och annan fet fisk (innehåller nyttiga fetter och mättar bra)
 • Vatten (lätt att underskatt, men drick rikligt med vatten)

Hur ska jag träna för att bli smal?

Att träna sig smal är i otroligt svårt, även om träning är en viktig del i din viktnedgång och i att hålla dig smal. Kroppen är nämligen väldigt smart och om du inte tränar extremt mycket så kommer din kropp att under dygnets timmar till stor del anpassa sin kaloriförbrukning för att ”kaloriförlusten” totalt sett ska bli så liten som möjligt. 

För att bli smal så är det viktigt att förstå att kosten är det som har störst betydelse. Träning är bra för oss och gör så att kroppen mår och fungerar bättre. Styrketräning kan även hjälpa till att säkerställa så att du inte tappar muskler under tiden då du går ner i vikt, vilket är en viktig del för en bestående viktnedgång. 

Träning enskilt kommer dock inte vara det som gör den stora skillnaden, utan du behöver se över helheten inklusive kost och livsstil för att bli smal. 

Varför är det svårt att bli smal? 

Många saker i våra liv påverkar vår möjlighet att bli smala. Inte minst vår livsstil och våra genetiska förutsättningar. Alla fungerar faktiskt inte likadant och det är inte lika lätt eller svårt att motstå den där chipsskålen för alla, vilket ligger i våra gener. Vi människor är gjorda för att äta när det finns mat tillgängligt, vilket inte är förenligt med vår moderna livsstil där mat finns runt varje hörna. 

Lägg till det att vi aldrig varit så stressade som nu, vi har aldrig varit så stillasittande som nu och aldrig heller så deprimerade som nu. Folk sover även ofta väldigt dåligt. Allt detta sammantaget gör det svårt att bli och förbli smal. Hälsa och att bli smal hänger ihop och för att lyckas så måste du få till helheten. 

Läs även: Varför är jojobantning dåligt för dig?

Några sista ord om att bli smal

Som kostrådgivare och personlig tränar så träffar jag ofta människor som vill bli smala och gå ner i vikt för att de ska gå på någon fest eller för att det snart är sommar. Att vara smal bör dock aldrig vara målet, utan målet bör vara att leva hälsosamt vilket kommer leda till att du blir smal. 

För att bli smal så behöver du över tid äta färre kalorier än vad du gör av med. Genom att göra det så kommer din kropp att i stället använda lagrad energi, dvs fett. Acceptera att det tar tid att bli smal. Att gå ner 0,5-1 kg i vecka är en hälsosam nivå. Har du mycket övervikt och vill bli smal så kan det hjälpa att inleda med en ”snabbare viktignedgång” och sedan gå över till en långsammare mer hälsosam viktnedgång (läs även: kostschema för snabb viktnedgång). 

Avslutningsvis så vill jag förtydliga att du bör sträva efter att vara hälsosamt smal baserat på att det är bra för din totala hälsa – inte för att uppnå ett kroppsideal. 

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Bränna bort fett magen

Bränna fett på magen

Många som vill gå ner i vikt vill gärna bränna bort fett på magen. Att fett sätter sig på magen är genetiskt. För vissa sitter fettet jämnt fördelat på kroppen och för andra sätter det sig på magen.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta är när man alternerar fasta och ätande under fördefinierade perioder. Exempel på detta är att fasta under 2 dagar och äta under 5 dagar s.k. 5:2. Många använder periodisk fasta för att gå ner i vikt men det finns även en del andra fördelar enligt förespråkarna. 

Läs mer »
Är kaffe nyttigt

Är kaffe nyttigt? 

Kaffe är älskat av många, framför allt här uppe i norr. Trots detta så ställs frågan ofta om kaffe är bra eller dåligt för oss människor. Som med mycket annat så är kaffe bra för oss i rimliga mängder, medan överkonsumtion är dåligt för oss. 

Läs mer »
medelhavskost

Medelhavskost

Vill du äta hälsosamt och leva längre så medelhavskost en bra grund. Denna kost är nämligen en av de mest studerade i världen. Grunden i medelhavskost är bra mat med fokus på långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönsaker och ett relativt högt intag av nyttiga fetter.

Läs mer »

Vilken frukt innehåller mest socker?

Frukt är något av det bästa du kan äta ur ett hälsoperspektiv då det innehåller väldigt mycket fibrer och en del vitaminer och mineraler. Socker från frukt är inget du behöver oroa dig för, då fördelarna är långt mer fördelaktiga än nackdelarna. 

Läs mer »