10 saker folk ångrar på dödsbädden

När man blir äldre och närmar sig livets slut så vill de flesta inte mötas av tanken att de kunde ha gjort saker annorlunda. Att ångra saker på dödsbädden är säkert fullt normalt, men du har trots allt chansen att minimera risken genom att ta aktiva beslut medan du är ung och frisk.

I denna artikel har jag sammanställt 10 punkter på vad folk potentiellt kan ångra på dödsbädden. Listan bygger på egna erfarenheter samt de insikter jag tagit del av i arbetet med projektet ”Lev till 100”. 

Det här ångrar vi på dödsbädden

 1. Jag önskar att jag hade oroat mig mindre
  Oror är oftast något som finns i ditt huvud och inte i verkligheten. Att gå runt och oroa sig kan få en att må riktigt dåligt även om det inte finns någon riktig orsak. Det finns ett känt citat som lyder: ”50 procent av det jag oroar mig för händer aldrig, de andra 50 procenten händer ändå – så varför oroa sig”. 
 2. Jag önskar att jag förlåtit folk lättare
  Kanske har du någon gång gått runt och varit olycklig för att du inte kunnat eller velat förlåta någon. Eller också har du inte kunnat svälja din egen stolthet och bett om ursäkt. Att inte förlåta är ofta ett hinder för att vara lycklig och ibland fastnar men till och med i en bitterhet för att man inte förlåtit eller har bett om förlåtelse. 
 3. Jag önskar att jag levt mitt eget liv
  Jag vet inte hur det är för dig men själv har jag många gånger sprungit på människor som berättat att de arbetar med det de gör för att deras föräldrar eller någon annan tycker att det var ett bra jobb. Vissa köper kläder för att de tilltalar någon annan, äter en viss typ av mat för att andra tycker det och så vidare. Tänk på vilket liv du vill leva och lev det i stället för att fullfölja någon annans dröm eller önskan. 
 4. Jag önskar att jag arbetat mindre
  Arbetar man mycket, eller har arbetat mycket exempelvis när barnen var små, så är det lätt och känna att man arbetat för mycket livet. Man kanske upplever att man missat mycket då man i stället lagt tiden på karriären eller företagandet. Är det detta som gör dig lycklig så är det verkligen helt okej att prioritera på detta sätt. Vill du hellre göra något annat så kanske du ska tänka om. 
 5. Jag önskar att jag spenderat mer tid med de personer jag älskar
  Barn, familj, släkt och vänner är personer som många garanterat ångrar på dödsbädden att de inte spenderat tillräckligt med tid på. Umgås du med dina syskon? Leker du med dina barn? Ser du din partner och uppskattar honom eller henne? Lägg tid på de i din närhet som du älskar innan det är försent.
 6. Jag önskar att jag fokuserat mer på lycka
  Vad är det som gör dig lycklig? Jag brukar ibland säg det att: ”den som skrattat mest i livet är den som vinner”. Att vara lycklig är så otroligt viktigt. Du behöver inte skratta för att vara lycklig utan det räcker med att du gör saker du tycker om, kanske med ett leende på läpparna. Fastna inte i negativa spiraler och se till att du omger dig av saker och personer som sprider positiv energi så blir du också lyckligare.
 7. Jag önskar att jag varit bättre på att hålla kontakten med mina vänner
  Flera studier visar att människor är mer lyckliga om de delar livet tillsammans med andra. Enligt vissa studier så finns till och med en korrelation mellan att träffa mycket människor och ett långt och lyckligt liv. Att leva sina sista år i livet ensam är inget som någon önskar sig. Håll kontakten med dina vänner och se till så att ni inte ångrar att ni tappat kontakten när det är försent. 
 8. Jag önskar att jag levt efter min fulla potential 
  Har du en dold passion eller en önskan om att göra något speciellt? Säkerställ att du fokuserar på det du själv tycker är kul och följ dina egna drömmar och maximera dem efter din fulla potential. 
 9. Jag önskar att jag gjort upp med min rädsla
  Många äldre önskar i slutet av livet att de hade fullföljt någon önskan men att de varit för rädda. Kanske önskar de att de hade bjudit ut den där fantastiska personen, startat det där företaget, sagt upp sig från jobbet eller något annat där rädslan tagit över. Rädslor kan vara starka men i slutändan är rädsla bara en tillfällig känsla. Att ångra något på dödsbädden är dock inte tillfälligt utan något som du får leva med för evigt.  
 10. Jag önskar att jag inte hade fokuserat på fel saker i livet
  ”Carpe diem” är ett uttryck som många känner igen. På svenska betyder detta ”Fånga dagen”. Innebörden av Carpe diem är att man ska våga leva livet här och nu, och njuta av det livet ger en varje dag. Fokusera inte på fel saker i livet och vänta inte tills i morgon med att följa dina drömmar. Gör det idag och fokusera på att göra det som gör dig lycklig så att du inte senare i livet ångrar att du missat något eller att du gjort något som du egentligen inte ville göra.

Har du andra saker du tror att du ångrar? Skriv gärna en kommentar om vad du tror att du skulle ångra på dödsbädden. 

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »
Bränna bort fett magen

Bränna fett på magen

Många som vill gå ner i vikt vill gärna bränna bort fett på magen. Att fett sätter sig på magen är genetiskt. För vissa sitter fettet jämnt fördelat på kroppen och för andra sätter det sig på magen.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta är när man alternerar fasta och ätande under fördefinierade perioder. Exempel på detta är att fasta under 2 dagar och äta under 5 dagar s.k. 5:2. Många använder periodisk fasta för att gå ner i vikt men det finns även en del andra fördelar enligt förespråkarna. 

Läs mer »
Är kaffe nyttigt

Är kaffe nyttigt? 

Kaffe är älskat av många, framför allt här uppe i norr. Trots detta så ställs frågan ofta om kaffe är bra eller dåligt för oss människor. Som med mycket annat så är kaffe bra för oss i rimliga mängder, medan överkonsumtion är dåligt för oss. 

Läs mer »
medelhavskost

Medelhavskost

Vill du äta hälsosamt och leva längre så medelhavskost en bra grund. Denna kost är nämligen en av de mest studerade i världen. Grunden i medelhavskost är bra mat med fokus på långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönsaker och ett relativt högt intag av nyttiga fetter.

Läs mer »