Carnivore diet – en köttdiet

Carnivore dieten är en diet som bygger på att man primärt äter kött och fisk. Är man riktigt extrem så ska man äta från huvud till svans, dvs alla delar av djuret. På svenska kallas dieten ibland karnivordieten eller köttdieten.

Det finns idag väldigt lite forskning på carnivore, vilket gör det svårt att bedöma om dieten är bra eller dålig på lång sikt. Man vet inte hela om det finns någon vetenskaplig grund för dieten. Trenden att äta mer och mer vegansk eller vegetarisk kost gör också att somliga bedömer dieten som extrem och otrendig. 

I ”teorin” finns det en del logik som talar för att carnivore absolut kan vara bra och kanske även läkande för oss människor. Det finns också de hälsorådgivare och läkare som hävdar att dieten kan vara direkt skadlig.

I denna artikel sammanfattar jag den information som finns kring dieten. Jag är dock ingen förespråkare för den och det finns heller ingen säkerställd evidens för att den är bra ur ett hälsoperspektiv. I artikeln hittar du följande rubriker: 

 • Vad är Carnivore dieten? 
 • Fördelar med en karnivorisk kosthållning
 • Carnivore diet och viktnedgång
 • Nackdelar med Carnivore
 • Vad får man inte äta? 
 • Recept för frukost, lunch och middag
 • Mina tankar om Carnivore

Vad är carnivore dieten? 

Ordet ”Carne” betyder just kött på flera av de latinska språken såsom i spanskan. På svenska har man valt att i regel använda originalnamnet men det förkommer även andra namn i Sverige, exempelvis köttdieten eller karnivordieten. En förutsättning för att du ska klara av att följa denna diet är att du älskar kött och kan tänka dig att äta det till frukost, lunch och middag. 

Carnivorisk kosthållning innebär att man uteslutande äter en animalisk kost. Du får äta kött, fisk, fågel och skaldjur. Ibland talar man om en strängare variant och en mildare variant av dieten. En carivorisk diet jämförs ibland med keto men carnivore är inte en lågkolhydratkost, utan en nolltolerans mot kolhydrater föreligger. Under dieten ska man ändras dricka vatten eller eventuellt buljong gjort på kokt ben.

Sträng carnivore

Här får du inte äta något annat än kött. Till kött räknas både rött kött, inälvor, fågel, fisk och skaldjur. Du kan salta köttet eller fisken men kryddor är strängt förbjudet i denna variant av carnivoredieten. Köttet kan du steka, ugnsbaka, koka eller sous vide för att få variation.

Mild carnivore

I den mildare varianten av carnivorisk kosthållning så tillåts man utöver ovan att äta även andra animaliska livsmedel förutom kött. Du kan exempelvis äta ost, ägg och väldigt feta mejeriprodukter. Inkluderar man mejeriprodukter så ska det vara feta produkter utan tillsatt socker och produkterna ska vara fria från laktos. 

Det är även i vissa varianter tillåtet att tillsätta kryddor samt att använda vitlök för smak. Vissa väljer även att ha kvar kaffe och te som tillåtna livsmedel, även om de egentligen är växtbaserade. 

Hur ofta får jag äta? 

Följer du en carnovore diet så finns det egentligen inga fasta hålltider för mat. Enligt de största förespråkarna så kan du äta hur ofta du vill. Som ett minimum så kan det dock vara bra att försöka äta frukost, lunch och middag.

Varför ska man äta carnivore kost? 

Även om carnivore är lite åt det extremare hållet så är grunden i kosthållningen att man ska undvika kolhydrater. Det extremt höga proteinintaget sägs kunna maximera effekten av träning om man vill bygga upp muskelmassa samtidigt som man blir av med fett. 

En carnivore kost sägs även enligt förespråkarna vara lämplig vid behandling av autoimmuna tillstånd och dysbios. En carnivore kost ska för kroppen vara läkande och uppbyggande, samtidigt som kosten ger immunförsvaret (som mycket beror på vår mag- tarmhälsa) en avlastning genom frånvaro av vissa ämnen från vegetabilier som fungerar som bränsle för de negativa bakterierna som finns i våra tarmar.

Några av de hälsofördelar som också hävdas vid en köttdiet är viktminskning, minskning av besvär emd hudbesvär såsom psoriasis och eksem, ökat testosteron, ökad sexlust, minskad inflammation, bättre matsmälning, mindre depression, mer energi och en bättre mental hälsa. Några av de kända vetenskapsmän, kirurger och läkare som hävdar dessa fördelar är Shawn Baker en tidigare amerikansk kirurg, Paul Mabry allmänläkare samt doktor och författare Paul Saladina.

Carnivore diet och viktnedgång

Många väljer att följa en carnivoriska diet med målet att gå ner i vikt. Där finns en del inslag i dieten som kan resultera i viktnedgång vilka är: 

 • Ökat proteinintag. Detta kan enligt studier dels göra dig mättare och dels bidra till en bibehållen viktnedgång efter en diet. Det hjälper dig också att bibehålla muskelmassan under en period med lägre kaloriinnehåll. 
 • Lägre insulinutsläpp. Kost med mindre kolhydrater, framför allt snabba, leder till lägre insulinnivåer i kroppen. Höga nivåer av insulin främjar fettinlagringen. 
 • Mindre vatten i kroppen. Att dra ner på kolhydrater gör att kroppens lagring av glykogen (energi i bl.a. muskler och lever) minskar. Glykogen binder en del vatten och en minskning kan göra att du tappar ett par kilo i begynnelsen av dieten. 

Kött är vår naturliga föda

Enligt skaparna av carnivore dieten så är vi människors biologiskt konstruerade för att äta kött och fisk, vilket också urspungsmänniskan sägs ha ätit. Denna föda kallas för vår ”artegna föda”. En sådan föda är en näringskälla som vi ur ett biokemiskt perspektiv effektivt kan ta upp näring ifrån. Kött har även andra fördelar då de är rika på B-vitamin, zink, järn och magnesium. 

Från kött och fisk får vi i oss fullvärdigt protein bestående av alla de essentiella aminosyrorna. Dessa finns inte samlade någon enskilt vegetabiliskt livsmedel utan är unikt för animalier. Rent kött innehåller heller inga allergener eller några ämnen som är gynnsamma för de negativa bakterierna i våra tarmar. Exempelvis så finns det gott om näring för dessa bakterier i fibrer och i grönt. 

Mycket forskning motsäger påståendet om att kött är vår primära ursprungsföda även om det finns samhällen, exempelvis i Arktis, där det troligen var så. Generellt så tros dock jägar- och samlarmänniskorna ha ätit en kost bestående av runt 30 procent animalisk kost.

Vad får man inte äta vid om man följer en carnivore diet?

Följer du dieten strikt så finns det mer du måste utesluta än vad du får lov att äta. Några grupper av livsmedel som du helt måste utesluta är:

 • Grönsaker
 • Frukt och bär
 • Tillsatt socker
 • Växtbaserad olja
 • Kakor och godis
 • Fullkornsprodukter
 • Pasta, ris och bröd
 • Baljväxter
 • Nötter och fröer
 • Alkohol
 • Produkter med laktos

Livsmedel som kan vara okej att äta

Om du följer en mildare variant så kan följande livsmedel vara okej att äta: 

 • Fet mjölk (laktosfri)
 • Yoghurt (utan tillsatt socker)
 • Grädde
 • Ost
 • Kaffe och te
 • kryddor

Brist på näring i en ren carnivore diet

Äter du uteslutande kött så får du i dig en hel del vitaminer, mineraler och framför allt protein. Du får dock inte i dig viktiga vitaminer som vitamin C, vitamin K1,vitamin E, folat, magnesium, samt fibrer som har flera hälsofördelar. 

Säkerställer du att du får i dig ägg och lever så kan detta vara ett bra tillskott till en carnivore diet för att säkra upp åtminstone en del av näringsbristen. Var dock försiktig så att du inte överdoserar exempelvis intaget av lever då du då i stället kan få i dig för mycket av koppar och vitamin A, vilket kan ge andra negativa effekter. För att ytterligare stärka dietens innehåll så kan det också vara lämpligt att tillsätta vissa feta mejeriprodukter.

Längre ner kan du läsa mer om mina tankar om dieten.

Nackdelar med carnivore

Det finns även en del studier som tyder på att rött kött och framför allt chark kan öka risken för tarmcancer och några andra cancerformer. Fibrer som exempelvis finns i frukt, grönsaker och bär är även enligt väldigt mycket forskning positivt för vår kropp och hälsa. Vid en carnivorisk kosthållning utesluts detta helt och hållet vilket kan påverka matsmältningen negativt. 

För vissa individer har man även sett att höga halter av fet mat och kött haft negativa effekter på kolesterolnivåerna. Detta innebär i sin tur en högre risk för hjärt- kärlsjukdomar.

Höga halter av protein och salt kan även vara skadligt om man har problem exempelvis med njurar eller högt blodtryck. Som det nämndes tidigare så kan en mycket begränsad kosthållning som carnivore också innebära en obalans i näringsintaget med risk för brist av en mängd näringsämnen. 

Läser man i en del forum på nätet där det skrivs om carnivore så nämns även ofta problem såsom svullen mage, problem med matsmältning, gaser i magen och även viktuppgång. Resultatet av dieten är således inte självklart. 

Carnivore recept

Carnivore dieten är väldigt enkel att följa. Om du väljer att följa den striktaste varianten så behöver du inget recept alls då det endast är kött som eventuellt saltats. Du kan dock variera dig med kött eller köttfärs, men tänk på att inte blanda ut köttfärsen med skorpmjöl och kryddor som man ofta gör om man gör köttbullar. 

Carnivore och sås

De flesta såser och marinader är förbjudna om du följer en karnivorisk kosthållning. Vill du väldigt gärna ha sås till köttet så kan du göra en egen sås baserad på köttsaft och smör. Kör du en mildare variant så kan du även tillsätta grädde. 

Carnivore och frukost

Vad äter man till frukost om man går en carnivore diet? Detta är en vanlig fråga från personer som vill följa den carnovoriska kosthållningen. Äter du i vanliga fall flingor eller bröd till frukost så måste du nu tänka om. Carnivore, åtminstone den mildare varianten, tillåter exempelvis ägg, bacon, korv och ost vilka är ingredienser som du lämpligen kan använda för att komponera din frukost. 

TIPS! Spara kött från tidigare måltid och kombinera med ägg till frukost. Du kan även testa att hacka upp kött och stega och blanda ihop detta med ägg och ost för en riktigt god frukost.

Förslag på meny

En dag skulle kunna se ut som följande:

Frukost: 3 ägg stekta i smör med ost och skinka

Lunch: Entrecote

Middag: Färs formad till pannbiff med bacon som tillbehör

Söker du diet för att gå ner i vikt? Jag har tagit fram ett kostschema för viktnedgång som har en bra balans av näring och som leder till en viktminskning på cirka 5 kg på 10 dagar. Du hittar detta här.

Mina tankar om Carnivore

Alla människor är olika och vissa kan må bättre av att äta en köttdiet medan det för andra kan vara direkt hälsovådligt. Det finns idag mycket begränsad forskning som kan bekräfta fördelarna med en carnivore diet. Dieten eliminerar dock en hel del livsmedel som för vissa kan vara kopplade till sämre mående och hälsa.

Att gå ner i vikt är alltid positivt om man tidigare varit överviktig. Det är därför svårt att säga att de hälsofördelar man har sett vid en karnivorisk kosthållning helt och hållet kan tillskrivas självaste dieten. Sambandet kan i stället vara kopplat till viktnedgång och en generellt hälsosammare livsstil. 

Dieten kan också vara förknippad med en hel del hälsorisker. Har du problem med njurarna så kan ett extremt högt intag av protein (och eventuellt salt) som dieten innebär förvärrade problem. Även de som har en historik av dåliga kolesterolvärden eller högt blodtryck bör undvika denna diet. Generellt så bör du begränsa ditt salt intag för att vara på den skonsammare sidan.  Ytterligare en nedsida med dieten är att den sannolikt är svår att hålla över tid.

Vill du testa dieten så gör det i så fall under en kort period. Det finns än så länge inga långtidsstudier på den här typen av extrem kosthållning. Testa under en eller två veckor men enligt mig är dieten inte lämpad att följa i någon striktare form längre än så (enligt förespråkarna kan du äta carnivore under längre perioder). 

Jag skulle personligen även rekommendera dig att komplettera dieten med inslag av frukt och bär för att säkerställa att du får i dig den näring du behöver. Frukt och bär har även en hel del andra hälsofördelar som inte finns i animaliska produkter. Säkerställ även att du även äter ägg och eventuellt mejeriprodukter. Vill du gå ner i vikt så gör du det genom att äta mindre energi / kalorier än vad du gör av med – inte genom att äta specifika livsmedel. Det finns därför ingen anledning att vara för restriktiv i valet av vad du äter.

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »
Bränna bort fett magen

Bränna fett på magen

Många som vill gå ner i vikt vill gärna bränna bort fett på magen. Att fett sätter sig på magen är genetiskt. För vissa sitter fettet jämnt fördelat på kroppen och för andra sätter det sig på magen.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta är när man alternerar fasta och ätande under fördefinierade perioder. Exempel på detta är att fasta under 2 dagar och äta under 5 dagar s.k. 5:2. Många använder periodisk fasta för att gå ner i vikt men det finns även en del andra fördelar enligt förespråkarna. 

Läs mer »
Är kaffe nyttigt

Är kaffe nyttigt? 

Kaffe är älskat av många, framför allt här uppe i norr. Trots detta så ställs frågan ofta om kaffe är bra eller dåligt för oss människor. Som med mycket annat så är kaffe bra för oss i rimliga mängder, medan överkonsumtion är dåligt för oss. 

Läs mer »
medelhavskost

Medelhavskost

Vill du äta hälsosamt och leva längre så medelhavskost en bra grund. Denna kost är nämligen en av de mest studerade i världen. Grunden i medelhavskost är bra mat med fokus på långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönsaker och ett relativt högt intag av nyttiga fetter.

Läs mer »