Omega-3-fettsyror hittar du i större mängder i fet fisk såsom lax, sill, makrill och sardiner. Dessa fettsyror kan inte tillverkas av kroppen utan de måste tillföras via det du äter.
I studien, som gjorts på Karolinska institutet, så tittade man på mindre allvarliga kranskärlssjukdomar samt på mer allvarliga hjärt-kärlproblem såsom hjärtinfarkt, hjärtstopp och stroke. I studien tittade man på data för över 40 000 personer utan hjärt-kärlsjukdom, därav 8 000 av dessa senare drabbades av något symtom eller sjukdom.
Risk om förekomst finns i familjen
Av analysen så framgår det att personer med en förälder eller ett syskan som drabbats av hjärtsjukdom, och som dessutom hade låga nivåer av omega-3-fettsyror, hade över 40 procents förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Samma siffra hos de med nära släkt som drabbats hade en förhöjd risk på 25%.
Man vet sedan tidigare att hjärt-kärlsjukdom till viss del är ärftligt. Denna studie visar dock på att det går att påverka risken att drabbas genom att äta fet fisk och därmed få i sig mer omega-3-fettsyror.
Studiens korrekthet
Eftersom omega-3-fettsyror inte kan tillverkas av kroppen så kan studier som bygger på kostrapportering lätt bli fel. Denna studie byggde i stället på uppmätta nivåer i blodet hos deltagarna vilket gör att man med säkerhet kan säga att mängde som uppmättes hos deltagarna kommit via kosten.
Några sista ord
Studien bekräftar det som många vet – att det är nyttigt att äta fisk och framför allt fet fisk. Äter du inte fisk så börja gärna för att öka din sannolikhet att leva längre och minska risken för sjukdom. Ett alternativ kan vara att ta ett tillskott av omega-3-kapslar ett par dagar i veckan.
Källa: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.123.065530