Blir man tjock av kolhydrater?

Att man går upp i vikt av kolhydrater och att man blir tjock av kolhydrater är något som man ofta hör i lunchrummet eller vid andra sociala sammanhang. Faktum är dock att man inte går upp av kolhydrater, utan att man går upp av att äta för mycket energi - oavsett var energin kommer ifrån. 

Kroppens energi anges ofta som kalorier. Äter du mindre kalorier än du behöver så kommer du att gå ner i vikt. Äter du fler kalorier än du behöver så kommer du att gå upp i vikt. Kolhydrater innehåller 4 kalorier per gram. Protein innehåller också 4 kalorier per fram, fett innehåller hela 9 kalorier på gram och alkohol 7. 

Teorin om varför kolhydrater sägs göra dig tjock

Under de utbildningar jag genomfört, både på universitet och vid privata utbildningar, så har jag alltid ställt frågan, ”Blir man tjock av kolhydrater” till lärare och professorer. Varje gång har den utbildningsansvarige skakat på huvudet och sagt, ”Nej, man blir inte tjock av kolhydrater och jag förstår inte var folk har fått detta ifrån”. 

Kolhydrater tillhör faktiskt ett av de näringsämne som vi behöver ganska mycket av. Enligt Livsmedelsverket (NNR 2023) så ska hela 45-60% av vårt totala energiintag komma från just kolhydrater. Denna energi ska du få i dig genom att äta baljväxter, grönsaker, frukt, bär, fullkornspasta, fullkornsris, potatis, m.m. 

Läs även: Så mycket kalorier bör du äta per dag

Varför tror folk att man blir tjock av kolhydrater?

Jag har här sammanställt några olika teorier till hur det kommer sig att folk ofta tror att man blir tjock av kolhydrater

  • Många onyttiga produkter innehåller kolhydrater! 
    Äter du godis, glass, kakor eller dricker juice och läsk, så får du snabbt i dig stora mängder kolhydrater utan att få i dig någon kvalitativ energi och näring. Kroppen struntar dock i att det du äter är dåligt utan kroppen ser endast energi. Får du i dig för mycket – så går du upp i vikt. Äter du mycket av nämnda produkter så kommer du således att bli tjock. 
  • Man går ner i vikt när man drar ner på kolhydraterna! 
    I alla tider har bantningsrecept ofta byggt på ett minskat intag av kolhydrater, vilket faktiskt kan göra att man går ner i vikt. Åtminstone om man totalt sett äter mindre energi än man behöver.  
    Anledningen till att man går ner i vikt när man utesluter kolhydrater är att kroppens reserver av kolhydrater (som även binder ett par kilo vätska) minskar. Detta gör att du relativt snabbt får ett utslag på vågen som säger att du gått ner ett par kilo i vikt. Detta är dock ingen kvalitativ viktnedgång och du kommer snabbt att återfå dessa kilo igen så snart du börjar äta. 
  • Jag minskade kolhydrater och gick ner i vikt! 
    Utöver tidigare punkt så kan du även gå ner i vikt om du slutar med kolhydrater då du helt enkelt ser över din kostsammansättning i sin helhet. Du väljer att gå på en diet eller följa ett koncept för viktminskning, vilket innebär att du totalt sätt äter mindre och hälsosammare. Du förändrar helt enkelt dina kostvanor till det bättre samtidigt som du skapar ett energiunderskott. Du hade dock kunnat uppnå precis samma viktnedgång, även med en kostförändring som innehåller kolhydrater, så länge det totala kaloriinnehållet är på samma nivå. 
  • Kolhydrater ökar ju fettinlagringen! 
    Kolhydrater, och nedbrytningen av dessa, leder till att insulin släpps ut i kroppen. Insulin reglerar vårt blodsocker, men det har också effekten att det gör det lättare att lagra fett. MEN… kroppen föredrar att lagra kolhydrater som glykogen, dvs som energi i muskler och lever. Att kroppen omvandlar kolhydrater till fett händer endast vid stora överskott. I stället betyder höga insulinnivåer att ”fett” lättare lagras – dvs fett lagras som fett. 
  • GI, Atkins, Keto, LCHF mfl alla utesluter kolhydrater! 
    Det stämmer att det finns många teorier som bygger på att viktnedgång uppnås genom att ta bort kolhydrater. Många gånger är detta teorier som bygger på en begränsad forskning där man tittar på ett fåtal faktorer såsom exempelvis insulinnivåerna och sedan väljer att presentera endast detta. GI (glykemiskt index) togs fram på 90-talet för att hjälpa diabetespatienter att välja rätt kolhydrater, de långsamma. När allmänheten fick nys om GI så var det dock i form av en möjlighet att gå ner i vikt. Genom att inte äta kolhydrater, så får man inget insulinpåslag och därmed mindre fettinlagring. I folkmun blev detta att kolhydraterna gör dig fet. Man blir dock tjock av att äta för mycket, inte av kolhydrater. 
  • De säger i sociala media att man blir tjock av kolhydrater! 
    Det finns en anledning till att livsmedelverket, och deras motsvarighet i hela norden, USA, m.m. rekommenderar oss att äta 45-60% av vår energi från just kolhydrater. Deras rekommendationer bygger på den totala aktuella forskningen och inte på någon teori eller enstaka studie. Kolhydrater är helt enkelt något vi behöver och något som vi bör få i oss, dessutom i relativt stora mängder. Du ska dock äta rätt typ av kolhydrater och undvika produkter med hög andel tillsatt socker, skräpmat och snacks.  
  • Det är lätt att äta för mycket av kolhydrater! 
    Detta är den enda förklaring som har viss bärighet. Kolhydrater mättar faktiskt mindre än fett och protein, vilket gör det lättare att äta för mycket. Särskilt då det finns mycket kolhydrater i produkter som vi alla uppmuntras att äta i stora mängder såsom godis och läsk.  
  • Jag blev ju tjock när jag började äta kolhydrater igen! 
    Efter en diet, eller en period av att äta hälsosamt, är det lätt att man vill unna sig något. Man börjar då lätt att äta godis, kakor, vitt bröd eller annat som man längtat efter. Kroppen suger då genast åt sig av detta, lagrar in kolhydraterna i muskler och lever, samt binder vätska. Du får snabbt en känsla av att du blivit tjock! På vågen kan du på 1-2 dagar se en viktökning på 1-3 kilo och av någon anledning är viktökning ofta tolkad som en förändring i kroppsfett. Vid en neddragning av kolhydrater, följt av ett ökat intag av kolhydrater, så handlar viktökningen dock om en ökning av vatten i kroppen, inte fett. För att gå upp 1 kilo kroppsfett, så krävs det att du äter 7000 kalorier mer än du behöver, vilket du sannolikt inte gör på en dag eller två.  
  • Ölmagen beror ju på kolhydrater! 
    Vi vet ju alla att öldrickare blir tjocka och får ölmage och visst innehåll öl en hel del kolhydrater. Det är dock inte ölen i sig som gör någon tjock. Det är att ölen oftast dricks på toppen av allt man äter och att ölen är det som får ditt energiintag att rinna över, dvs det är ölen som gör att du får i dig mer energi än vad du gör av med. Öl innehåller dessutom alkohol, som i sin tur är väldigt energirikt. 

Läs även: Så blir man smal

Några sista ord

Om där är en sak du ska ta med dig från denna artikel så är det: Kolhydrater enskilt gör dig inte tjock – du blir tjock av att äta för mycket, oavsett vad du äter. 

Vill du gå ner i vikt eller undvika att bli tjock, så ät balanserat, ät mycket frukt och grönsaker, baljväxter och fullkorn samt träna regelbundet. Vill du ha en kickstart i din viktminskning så kan jag rekommendera mitt kostschema för viktnedgång.

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Sov och lev länge

Sov och lev länge

Visste du att brist på sömn kan leda till att man dör i förtid? När vi sover sker flera livsviktiga processer i kroppen som reglerar bland annat energibalans, immunsystem, minne, inlärning och mycket annat.

Läs mer »

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »