Rikshospitalets diet – 13 dagars dieten

Rikshospitalets diet, som även kallas 13 dagars dieten eller Danska rikshospitalet diet, är en diet som ska ge dig en snabb viktminskning. Även om namnet antyder att dieten är framtagen av ett sjukhus så är detta inte sant och dieten är på inget sätt hälsosam. Däremot kan den få dig att gå ner i vikt.

Danska rikshospitalets diet sägs kunna få dig att gå ner allt mellan 7-20 kilo på knappt 2 veckor. Dieten är strikt och det sägs att den noggrant måste följas för att fungera. Syftet med dieten eller bantningskuren är att öka kroppens ämningsomsättning och fettförbränning för att du ska gå ner i vikt.

I denna artikel hittar du följande rubriker: 

Fungerar det Danska Rikshospitalets diet?

Om målet är att gå ner i vikt så kan denna diet säkerligen hjälpa dig att få en riktig rivstart. Orsaken till att man med dieten kan uppnå en drastisk viktminskning är att man under de 13 dagar dieten pågår ligger på ett extremt kaloriunderskott. Det finns alltså inget magiskt i valet av ingredienser eller i menyvalen som snarare framstår som ytterst slumpmässiga. 

Rikshospitalets diet saknar all vetenskaplig förankring och om du väljer att försöka gå ner i vikt med denna metod så ska du vara noga med att lyssna på din kropp och genast avbryta dieten om du inte mår bra. Räkna med att vara trött och utmattad under dietperioden. Lider du av någon sjukdom, är gravid, har problem med njurar, har diabetes eller är orolig för din hälsa så ska du inte gå denna diet. Vid minsta osäkerhet så bör du kontakta och rådfråga vården. 

Sett ur ett hälsoperspektiv och ur ett perspektiv som licensierad kostrådgivare kan jag bara bekräfta att denna diet inte är att rekommendera (eller någon annan diet heller för en bestående viktnedgång). 

Vill du har ett hållbart kostschema för viktnedgång så kan du här köpa mitt kostschema för viktnedgång.

Meny för Rikshospitalets diet / 13 dagars dieten

Här nedan har du menyn som du ska följa under 13 dagar för att genomgå rikshospitalets diet. Du kan börja med dieten vilken dag under veckan som helst, men ofta rekommenderas det att man börjar på en söndag.

Menyn bör följas strikt för att du ska uppnå din maximala viktminskning. Det går bra att tillsätta peppar för mer smak. Ibland nämns det att även salt är okej, men då kroppen går på sparlåga rekommenderar jag dig att undvika extra tillskott av salt ur ett hälsoperspektiv. 

Dagsmeny Rikshospitalets diet 

DAG ETT

Frukost: En kopp svart kaffe med en sockerbit. 

Lunch: Två hårdkokta ägg med spenat kokt i vatten och en tomat.

Middag: En stor biff (ca 250 g) och sallad med olja och citron.

____

DAG TVÅ

Frukost: En kopp svart kaffe med en sockerbit.

Lunch: Tio skivor skinka och tre dl naturell yoghurt. 

Middag: En stor biff (ca 250 g) och sallad med olja och citron.

____

DAG TRE

Frukost: En kopp svart kaffe med en sockerbit, en skiva rostat bröd utan smör eller pålägg.

Lunch: Två hårdkokta ägg med en skiva skinka, sallad.

Middag: Kokt broccoli och en tomat, till efterrätt en frukt.

____

DAG FYRA

Frukost: En kopp svart kaffe, en sockerbit, en skiva rostat bröd utan smör eller pålägg.

Lunch: En liter juice och tre dl naturell yoghurt.

Middag: Ett hårdkokt ägg och en riven morot samt en liten keso naturell (250 g).

____

DAG FEM

Frukost: En riven morot med citron.

Lunch: En stor bit kokt torsk med citron, en liten klick smör.

Middag: En stor biff (250 g), sallad med broccoli.

____

DAG SEX

Frukost: En kopp svart kaffe, en sockerbit, en skiva rostat bröd utan smör eller pålägg.

Lunch: Två hårdkokta ägg, en riven morot.

Middag: En halv kyckling, sallad med olja och citron.

____

danska rikshospitalets

____

DAG SJU

Frukost: En kopp te utan socker.

Lunch: Ingenting.

Middag: En grillad lammkotlett, färsk frukt.

____

DAG ÅTTA

Frukost: En kopp svart kaffe, en sockerbit, en skiva rostat bröd utan smör eller pålägg.

Lunch: Två hårdkokta ägg, en skiva skinka, sallad.

Middag: Kokt broccoli, en tomat, en frukt.

____

DAG NIO

Frukost: En kopp svart kaffe, en sockerbit.

Lunch: Tio skivor skinka, tre dl yoghurt naturell.

Middag: En stor biff (250 g), sallad med olja och citron, en frukt.

____

DAG TIO

Frukost: En kopp svart kaffe, en sockerbit, en skiva rostat bröd utan smör eller pålägg.

Lunch: Två hårdkokta ägg, en skiva skinka, sallad.

Middag: Kokt broccoli, en tomat, en frukt.

____

DAG ELVA

Frukost: En kopp svart kaffe, en sockerbit, en skiva rostat bröd utan smör eller pålägg.

Lunch: En liter juice, tre dl yoghurt naturell.

Middag: En hårdkokt ägg, en riven morot, en liten burk keso naturell (250 g).

____

DAG TOLV

Frukost: En riven morot med citron.

Lunch: En stor bit kokt torsk med citron, en liten klick smör.

Middag: En stor biff (ca 250 g), sallad med broccoli.

____

DAG TRETTON

Frukost: En kopp svart kaffe, en sockerbit, en skiva rostat bröd utan smör eller pålägg.

Lunch: Två hårdkokta ägg, en riven morot.

Middag: En halv kyckling, sallad med olja och citron.

____

Vill du ha en utskriftsvänlig pdf med menyn samt en inköpslista för rikshospitaldieten?
Klicka då på knappen här nedan och fyll i din e-postadress.

Drick mycket vatten

När du går Rikshospitalets diet så är det viktigt att du drycker mycket vatten. Vi behöver dagligen få i oss mellan 2-2,5 liter vätska. Mycket av den vätska vi får i oss får vi normalt i oss via kosten vilket gör att vi normalt endast behöver dricka runt en liter vatten om dagen. 

Rikshospitalets diet innebär dock att du äter mycket lite vilket i sin tur innebär att du får i dig mindre vätska än normalt. Där du går dieten bör du därför försöka dricka cirka 2 liter vatten om dagen. Ytterligare en fördel med att dricka mer vatten är att det till viss del mättar. 

Kan jag förlänga Rikshospitalets diet? 

Denna diet är på inget sätt framtaget av dietister eller av fackkunnig personal. Den innehåller därför inte heller den mängd näring du behöver få i dig för att leva hälsosamt eller för att kroppen på sikt ska må bra. Du rekommenderas därför att aldrig använda dig av denna diet mer än en gång om året. 

Kan jag träna när jag går Rikshospitalets diet? 

När du går Rikshospitalets diet så får du under 13 dagar i dig minimalt med näring och energi. Vi reagerar alla olika på detta och för vissa kan man vara lika pigg som vanligt under dessa 13 dagar, men de flesta upplever att de blir väldigt trötta. Tröttheten i kombination med ett näringsfattigt och bristfälligt kostintag gör det långt ifrån optimalt att träna. 

Du bör definitivt undvika konditionsträning såsom löpning och olika former av gruppträningar. Men även styrketräning under denna period är något du bör undvika. Du har dels brist på musklernas energi, Glykogen som byggs upp av kolhydrater, och du har även brist på protein, som är musklernas byggstenar. Du är dessutom sannolikt trött vilket ökar skaderisken. Välj därför bort träning under dessa dagar. 

Några sammanfattande ord

Rikshospitalets diet är en svältdiet eller en bantningskur under en begränsad tid med syfte att uppnå en snabb viktnedgång. Det finns inga vetenskapliga belägg för dieten, utan den är snarare hårt kritiserad och näringsmässigt fel sammansatt. 

Enligt en del förespråkare för Rikshospitalets diet så sägs den kunna ändra ämnesomsättningen på ett sätt som ska få dig att inte lägga på dig fett under de kommande åren. Detta påstående är felaktigt. En kropp som varit i svält vill få i sig näring och energi fort och du kommer efter dietperioden att vara extra hungrig och sugen på allt som ger dig snabb energi.

Att vilja gå ner i vikt om man lider av övervikt eller fetma är alltid något bra då detta är starkt bidragande faktorer för utvecklingen av flertalet sjukdomar. Att gå ner i vikt snabbt kan både vara bra och dåligt. Det är ofta positivt för att få en kick-start och känna att något verkligen händer. Ur ett längre perspektiv så bör man dock ställa sig frågan; hur man avser att behålla den nya vikten efter en snabb nedgång? (Läs om nackdelarna med jojobantning)

Sett ur perspektivet att du vill leva till 100, så är rikshospitalets diet inte att rekommendera. Att du vill hamna rätt i vikt är dock positivt och något som starkt rekommenderas om du vill ha ett långt och hälsosamt liv. Då många efterfrågar en plan för snabb viktnedgång så har jag tagit fram ett kostschema för just detta. Detta innehåller en betydligt mer hälsosam sammansättning än vad Rikshospitalets diet gör och här därmed ett hälsosammare alternativ. Här hittar du mitt kostschema för viktnedgång.

Dela gärna denna artikel

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Dela via e-post

Fler artiklar på samma tema

Hur blir man smal? 

I dagens samhälle så är det många som strävar efter att bli smalare. Orsaken till att man vill bli smal är sällan hälsan, utan den ligger tyvärr snarare i någon form av nidbild av hur man ska se ut.

Läs mer »
Bränna bort fett magen

Bränna fett på magen

Många som vill gå ner i vikt vill gärna bränna bort fett på magen. Att fett sätter sig på magen är genetiskt. För vissa sitter fettet jämnt fördelat på kroppen och för andra sätter det sig på magen.

Läs mer »
periodisk fasta

Periodisk fasta

Periodisk fasta är när man alternerar fasta och ätande under fördefinierade perioder. Exempel på detta är att fasta under 2 dagar och äta under 5 dagar s.k. 5:2. Många använder periodisk fasta för att gå ner i vikt men det finns även en del andra fördelar enligt förespråkarna. 

Läs mer »
Är kaffe nyttigt

Är kaffe nyttigt? 

Kaffe är älskat av många, framför allt här uppe i norr. Trots detta så ställs frågan ofta om kaffe är bra eller dåligt för oss människor. Som med mycket annat så är kaffe bra för oss i rimliga mängder, medan överkonsumtion är dåligt för oss. 

Läs mer »
medelhavskost

Medelhavskost

Vill du äta hälsosamt och leva längre så medelhavskost en bra grund. Denna kost är nämligen en av de mest studerade i världen. Grunden i medelhavskost är bra mat med fokus på långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönsaker och ett relativt högt intag av nyttiga fetter.

Läs mer »